Groep Loontrekkende

2e-pijler-willemot-ovb

Groep loontrekkende

Biedt uw werknemers een aanvullend pensioen via uw bedrijf

Kenmerken

  • OPBOUW VAN EEN AANVULLEND PENSIOEN
  • De werkgever bepaalt op voorhand het te besteden budget.  De te besteden premie is een percentage, meestal tussen 2% en 10%,  op het bruto jaarsalaris van de werknemer.    Werknemers met een hoger brutoloon, zullen dus een hoger pensioenkapitaal opbouwen.   Zolang de 80%-regel wordt gerespecteerd, is de premie fiscaal aftrekbaar als beroepskost voor de werkgever.
  • Bovenop de premie wordt een sociale bijdrage aangerekend van slechts 8,86%.  Uw sociaal secretariaat stel je dus best op de hoogte van de groepsverzekering.

Concept

Voor bedrijven is het niet altijd makkelijk om getalenteerde jonge werkkrachten aan te werven. De concurrentie tussen potentiële werkgevers is bikkelhard. Het verloningspakket is een belangrijke parameter, en daarin kan een uitgebreide groepsverzekering ongetwijfeld een belangrijk verschil maken. De groepsverzekering is fiscaal interessanter voor de werkgever dan een loonsverhoging.

Doelgroep

Elke werkgever die zijn loontrekkende medewerkers een aanvullend pensioen wil aanbieden als extra-legaal voordeel, die deel uitmaakt van het loonpakket.

Dit kan zowel voor kleine KMO’s als voor grote ondernemingen.

Structuur

Een groepsverzekering is een verzekeringscontract dat afgesloten wordt door een onderneming, werkgever, ten voordele (van een gedeelte) van haar personeel.  De werkgever is de verzekeringnemer, de werknemer is de verzekerde, ook aangeslotene genoemd.

Alle werknemers binnen een bepaalde categorie (werknemers, directie, kaderleden, vertegenwoordigers) moet u hetzelfde voordeel bieden.  U mag niemand binnen éénzelfde categorie uitsluiten.

BIJKOMENDE WAARBORGEN IN EEN GROEPSVERZEKERING

Een groepsverzekering omvat, naast de opbouw van een aanvullend pensioen, vaak nog een aantal extra waarborgen zoals een overlijdensdekking, een rente bij arbeidsongeschiktheid of de waarborg premievrijsteling.

RENDEMENTSGARANTIE

Als werknemer geniet je van een rendementsgarantie Dit wil zeggen dat de premies betaald door de werkgevers steeds een bepaald minimumrendement zullen opleveren. Hoeveel dat precies bedraagt, wordt bepaald aan de hand van een formule die rekening houdt met het rendement van de OLO’s (lineaire obligaties) op 10 jaar. Voor 2022 bedraagt de rendementsgarantie 1,75%. Als de groepsverzekering van jouw bedrijf dat rendement niet haalt, dan zal jouw werkgever het verschil op het einde van de rit (dus als het kapitaal van jouw groepsverzekering uitgekeerd wordt) moeten bijpassen. 

WAT JE OPGEBOUWD HEBT, BLIJFT VERWORVEN

Als je bij je werkgever een groepsverzekering hebt, maar je stapt over naar een andere werkgever, dan blijft het opgebouwde tegoed in je groepsverzekering voor jou verworven. Dit is ook zo als je ontslagen wordt.

VASTGOED KOPEN, BOUWEN OF VERBOUWEN VIA JE GROEPSVERZEKERING

Je kan via een groepsverzekering een voordelige financiering krijgen van een vastgoedproject. Als je binnen de Europese Economische Ruimte (EU + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) vastgoed wil kopen, bouwen of verbouwen, dan kan je een voorschot op je groepsverzekering vragen. Je krijgt dan een bepaald percentage van de reserve in je groepsverzekering uitgekeerd voor de onroerende operatie. Dat percentage ligt meestal tussen 60 en 75 %, afhankelijk van wat er in het groepsverzekeringsreglement voorzien is. Je zal in de meeste gevallen ook een intrest moeten betalen tot je het voorschot terugbetaalt. Hoeveel die bedraagt en op welke manier je die moet betalen, hangt af van contract tot contract. Betaal je het voorschot niet terug, dan wordt het gewoon afgetrokken van het kapitaal dat je op het einde uitgekeerd krijgt.

VOORDELIGE FISCALITEIT

Als je bij je werkgever een groepsverzekering hebt, maar je stapt over naar een andere werkgever, dan blijft het opgebouwde tegoed in je groepsverzekering voor jou verworven. Dit is ook zo als je ontslagen wordt.

Het eindkapitaal van je groepsverzekering wordt als volgt belast:

  • Solidariteitsbijdrage van 0-2% (berekend op het volledige kapitaal, inclusief de winstdeelname)
  • Ziekte- en invaliditeitsbijdrage (Riziv-bijdrage) van 3,55 % (berekend op het volledige kapitaal, inclusief de winstdeelname)
Leeftijd bij opvraging van het kapitaal van de groepsverzekering% aanslagvoeten
65 jaar10% (+ gemeentebelasting)*
62-64 jaar16,5% (+ gemeentebelasting)
61 jaar18% (+ gemeentebelasting) indien nog niet met wettelijk pensioen
16,5% (+ gemeentebelasting) indien wel met wettelijk pensioen
60 jaar20% (+ gemeentebelasting) indien nog niet met wettelijk pensioen
16,5% (+ gemeentebelasting) indien wel met wettelijk pensioen
*als je effectief actief bleef tot dan, anders bedraagt het belastingtarief 16,5% (+ gemeentebelasting)

NETTO VEEL AANTREKKELIJKER DAN EEN BRUTOLOONSVERHOGING

Je kan via eenAls een werkgever werknemers wil belonen, dan is een verhoging van hun brutoloon de meest gebruikte optie. Onterecht, want het loon wordt nu eenmaal zwaar belast. Een evenwaardige verhoging van de premie van de groepsverzekering levert werknemers netto een stuk meer op dan een verhoging van hun brutoloon. 

We tonen dit aan met een voorbeeld:

100 EUR bruto budgetLoonsverhogingGroepsverzekeringWinst
Kost werkgever135 EUR113,26 EUR 16%
Kost werknemer± 40 EUR
Onmiddellijk beschikbaar
± 76 EUR
Beschikbaar vanaf het wettelijk pensioen
90%*
*Dit voordeel neemt nog toe, rekening houdend met kapitalisatie.
documenten-download-willemot-ovb

Interessante documenten

Biedt uw werknemers een aanvullend pensioen via uw bedrijf